Kadyks, prowincja do zjedzenia – María Luisa Ucero Manzano
“Cádiz, una provincia para comérsela” (Kadyks, prowincja do zjedzenia) Maríi Luisy Ucero Manzano to książka o tradycyjnej kuchni Kadyksu. Obok 50 przepisów oferuje nam dużo informacji na temat tradycji, zwyczajów kulinarnych oraz anegdot dotyczących regionów całej prowincji.
Historia zakupu tej książki jest bardzo prosta. Jak byłam w Kadyksie, bardzo chciałam poznać lepiej samo miasto, jak i całą prowincję. Wtedy jeszcze myślałam, że gotowanie może być moją pasją, dlatego wybrałam sobie książkę kucharską. Niestety, sztuka kulinarna nie jest miłością mojego życia (tak jak dla mojej przyjaciółki), tylko sposobem na przeżycie dzięki jedzeniu tego, co można szybko i łatwo przyrządzić. Na szczęście ta książka okazała się być bardzo przydatna nawet dla mnie, ale nie tylko dzięki przepisom, lecz przede wszystkim dzięki historiom zawartym pomiędzy tymi przepisami.
Jeśli chodzi o przepisy to bardzo mi się podobają. Są napisane w bardzo prosty sposób, tak, aby osoba, która nie posiada za dużo talentu kulinarnego mogła je przygotować. Dania uwzględnione w książce oczywiście są typowymi daniami regionalnymi. Ponadto każdy przepis zawiera sugestie, co do sposobu przygotowania i podawania potraw. Na koniec każdego przepisu dodatkowo możemy znaleźć różne ciekawostki.
Między stronami książki można też przeczytać dodatkowe informacje o regionach i miastach prowincji Kadyks. Znajdują się tam anegdoty rolne, między innymi, o winach, serach, oliwie z oliwek czy miodzie prowincji.
Z czystym sumieniem mogę polecić tą książkę wszystkim osobom zainteresowanym prowincją oraz tym zafascynowanym gotowaniem. Przepisy przedstawiają dania i sposób wykonania typowy dla prowincji. Dzięki temu czytając je można się poczuć, jakby się było w typowej kuchni typowego domu w jakimś mieście prowincji Kadyks. W moim pięknym Kadyksie.
0 komentarzy